Att vara uppfödare, är mer än att sälja en valp

Nu står jag inför en kull igen och då funderar man mycket hur man vill vara och inte vara som uppfödare.

Att vara uppfödare är i mina ögon ett livslångt åtagande. Så är det inte för alla. För en del är inte valpen viktig hela dess liv. Så är inte jag. För mig är valpen viktig hela dess liv. Vare sig jag gillar ägaren eller inte. Jag vill följa min valp. Det låter jag inget stå i vägen för!

För mig är en bra och seriös uppfödare viktig. Att kunna hålla isär personligt och vara den proffessionella. Att inte alltid tycka som, eller ens tycka om sin valpköpare, det kommer alltid finnas runt om en som uppfödare. Det är hur man hanterar det som enligt mig visar hur man är som just uppfödare! Det är där en bra och en dålig uppfödare skiljer sig.

Som uppfödare tycker jag man måste respektera valpköparens val av tex foder eller försäkringsbolag, sätt att hantera vissa saker. Vi är olika och man kan inte bestämma över det hur gärna man än vill. Respekten måste finnas. Respekten för att låta ägaren själv bestämma, även om man kan råda och stötta. Men väljer valpköparen att inte göra som man själv önskar eller råder till, så får man acceptera det och ändå finnas där. Respekt för annans åsikt helt enkelt. Inte köra över valpköparen, för då vänder den sig i från en. Vill man det? Ska man tro sig alltid veta bäst?

Mina valpar jag haft, har jag haft och har kontakt med hela hundens liv. Jag har inte älskat alla mina valpköpare, men skulle ALDRIG låta det stå mellan mig och min uppfödda valp. Jag har valt att vara proffessionell. För jag har ansvar för min valp som jag sålt. Jag vill följa den i dess liv. Då får man faktiskt bita i det sura äpplet. Skulle aldrig kapa alla linor till min valp, jag bryr mig alldeles för mycket om mina valpar. Men det är inte alla som gör.

Som sagt att vara uppfödare är mer än att sälja valpen och få inte lite pengar. Ett livslång ansvar, ett livslångt åtagande. Som inte alla tar på allvar. De är inte tillräckligt proffsiga för att kunna sära på det personliga och det att vara uppfödare hela livet.

Det är oschysst tycker jag. Fult. Respektlöst. Oseriöst. Framför allt kan jag inte förstå hur man kan göra så mot sin lilla valp som man en gång haft och suttit med i valplådan, och sagt man tycker så mycket om!

Jag gillar de uppfödare som öppet skriver om hunden har op för tex OCD, klåda, allergi, ryggfel typ L7S1 öppet under sin statistik. Sådant som man inte kan se på SKK hunddata.

Det kan jag lova mina valpköpare, jag kommer ALDRIG bete mig så mot er. Skulle aldrig bete mig så illa. Skulle aldrig sjunka så lågt. Det är ett löfte till er. Som jag kommer hålla.

Ni kommer alltid vara viktiga i mitt liv, för jag har levererat en valp till er, och det är för mig ett livslångt åtagande. Så är det inte för alla. Men så är det för mig.

Men det finns de som gör och tänker annorlunda. De borde kliva ner från sina höga hästar.

Jag vet en uppfödare som sålt valp till person, som de avskyr av anledningar som inte någon har med att göra. Men de är så proffsiga så de låter inte sådant komma mellan dem och deras sålda valp. Det är en väldigt god sida fler skulle behöva fundera över lite.

Nu ska jag sätta mig och skriva lite i min valpdagbok. Och njuta av Skojas och Taffs underverk, fem små knyten som jag ska följa hela deras liv.

IMG_5921

Och jag vet vilken typ av uppfödare jag INTE vill vara.

IMG_5850

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Att vara uppfödare, är mer än att sälja en valp

  1. Lotta skriver:

    Mycket kloka ord 3>

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s